Voor Nederland geldt natuurlijk dat we één van de duurdere landen zijn ter wereld op vlak van belastingen en heffingen. Bij het kopen van tal van verschillende zaken dient er dan ook rekening mee te worden gehouden dat er een bepaalde belasting of heffing kan zijn verschuldigd. Neem nu bijvoorbeeld het kopen van een auto. In dat geval moet er rekening worden gehouden met het betalen van een zogenaamde BPM. Wil jij graag meer ontdekken over de BPM berekenen auto? Dan is het doornemen van alle onderstaande informatie alvast zeker een aanrader.
Waarom BPM berekenen auto?
Laat ons om te beginnen even kijken naar de reden waarom BPM berekenen auto een interessante keuze is. Voor heel veel mensen geldt dat ze bij het kopen van een auto geen compleet zicht hebben op alle kosten waarmee ze zullen worden geconfronteerd. Er wordt dan ook hoofdzakelijk of uitsluitend rekening gehouden met de aanschafprijs zonder meer. Uiteraard spreekt het voor zich dat dit lang niet de enige kostprijs is waar rekening mee moet worden gehouden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de verzekering die je verplicht moet afsluiten en uiteraard ook de BPM.
De BPM berekenen auto is dan ook in de praktijk altijd een absolute vereiste om te doen wanneer je van plan bent om over te gaan tot het kopen van een nieuw voertuig. Hou er daarbij rekening mee dat de manier waarop de BPM wordt berekend altijd afhankelijk is van de situatie in kwestie. Het type voertuig speelt hier namelijk een niet onbelangrijke rol in. Van welk verschil er tussen de verschillende voertuigen nu precies sprake is maakt de onderstaande informatie duidelijk.
Hoe wordt de BPM berekenen auto gedaan?
De manier waarop BPM berekenen auto wordt uitgevoerd kan in de praktijk dus verschillen. Is er sprake van een personenauto? In dat geval zal de berekening van de BPM gebeuren op basis van de CO2-uitstoot waarvan sprake is. Is er sprake van een bestel- of een kampeerauto of bijvoorbeeld een motor? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat ervoor het berekenen van de BPM wordt gekeken naar de netto-catalogusprijs. De BPM zal dan een bepaald percentage van deze prijs bedragen. Dit maakt meteen duidelijk dat je de berekening niet altijd op dezelfde manier kan uitvoeren. Dit is zeker en vast een belangrijk gegeven om in het achterhoofd te houden.
Wanneer rekening houden met een naheffingsaanslag?
Na je BPM berekenen auto weet je dus hoeveel BPM je dus voor het voertuig dat je wenst in te schrijven dient te betalen. Dit alleen is uiteraard niet voldoende. Je moet er namelijk uiteraard rekening mee houden dat deze BPM ook daadwerkelijk betaald zal moeten worden. Doe je dat niet of slechts voor een gedeelte? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat er een zogenaamde naheffingsaanslag kan worden toegepast. Heb je op een bepaald ogenblik ten onrechte BPM teruggekregen? Ook in dat geval zal je daar rekening mee moeten houden. Hoe dan ook heeft de informatie op deze pagina je ongetwijfeld heel wat over BPM verteld.
Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van Das Import.
Meer verhalen
Magazijn Mysterie: Het Geheim Achter de Perfecte Palletstelling
Een plastic opbergbox om je huis te ordenen
Het gebruiken van spanbanden