juni 22, 2024

MADM

madm.be

Escape room – ontsnappen met adrenaline

Als je met z’n allen eens echt iets leuks wilt gaan doen, is de escape room altijd troef. In Nederland is dit een van de meest gewilde uitjes. Logisch, want je doet alles lekker samen, er komt de nodige emotie en spanning bij kijken en je proeft het avontuur van een echte uitdaging. Dit soort kamers groeit bijna als onkruid in eigen land. Op dit moment telt Nederland de meeste ontsnappingsruimtes van zo’n beetje alle andere landen. En nieuwe blijven zich maar aandienen. Het is dan ook aantrekkelijk om je gevangen te voelen en strategieën te moeten bedenken om te kunnen ontsnappen of om iemand te bevrijden. Terwijl je de gekste opdrachten moet doen, voel je de adrenaline komen. Sinds de eerste escape rooms in 2022 is het thema van ontsnappen een weergaloos succes. 

Even uitdagend stressen in een escape room

In een escape room krijg je een bepaalde tijdsduur toegewezen. Binnen die tijd moet je alles hebben opgelost om de uitgang te kunnen openen. Tot dan zit je vast in een ruimte die ingekleed is met een spannend thema. Zo kun je terechtkomen in een luguber laboratorium waar medewerkers menselijke ingewanden verhandelen. Of je krijgt de stuipen in een chalet waar spoken ware plaaggeesten worden. De kamers zijn meestal bizar met een flinke vleug engheid. Zo kun je ook een experimentele ruimte binnenwandelen waar Russische geleerden hele foute experimenten aan het uitvoeren zijn. Jij komt met je team steeds in een situatie terecht waarbij je snel moet schakelen en in rap tempo dingen moet oplossen. Het mooie van een escape room is dat je beslist afhankelijk bent van je teamgenoten. Alleen red je het gewoon niet. Die verplichting om strak samen te werken, maakt van zo’n kamer logisch ook een effectief bedrijfsuitje; een plek om aan teambuilding te doen.

Een escape room is bedoeld voor kleine groepen

Voor vrijgezellenfeestjes of gewoon vriendenclubjes kan een middagje escape room ook niet stuk. Het is heerlijk dubbel om samen lekker te genieten van het ontraadselen van geheimen en tegelijk enorme spanning te voelen want je doet ook een race tegen de klok. Zo leer je ook je vrienden of collega’s eens van een hele andere kant kennen. Ooit zijn escape rooms bedacht als computerspelletjes maar die fase zijn ze behoorlijk ontgroeid. In een fysieke ruimte voel je je hart soms sneller kloppen want alle zintuigen worden geprikkeld: geuren, kleuren, lichtverval, geluiden…

Bouw je niveau op in escape room

De kamers zijn onder te verdelen qua moeilijkheidsgraad. Want als je er al twintig hebt gehad, wil je natuurlijk nog steeds uitgedaagd worden. Kom je voor het eerst naar een ontsnappingskamer? Kies er dan eentje uit die goed te doen is. Ga je meteen voor moeilijk, dan kun je behoorlijk gefrustreerd raken. Ook jezelf bevrijden is een leerschool. En bij de eerste kamers die je aandoet, krijg je sowieso een fascinerende belevenis. 

Snel denken en actie ondernemen

Een escape room is vaak heel goed ingericht zodat je meteen een sfeer hebt. De puzzels en raadsels die je dient op te lossen, zijn soms gericht op je denkwerk maar andere keren weer op onmiddellijke actie.