juni 22, 2024

MADM

madm.be

Eettafels kopen – afgestemd op je huishouden en op je leefruimte

Kloek materiaal en een afgemeten uitstraling, daar gaat het om bij nieuwe eettafels kopen. Kloek, want je wilt dat je tafel lang meegaat en solide blijft. Niets is zo hinderlijk als een ietwat bewegend tafelblad. En een afgemeten uitstraling want een te bonte uitstraling laat zo’n groot meubel als een eettafel te veel domineren in je woonruimte. Natuurlijk moet je nieuwe tafel ook nog binnen je budget vallen. Maar dan ben je blij dat hij er staat.

Dubbelregel en anderhalf regel

Voordat hij in je huis getild wordt, kun je beter eerst even koppen gaan tellen. Hoeveel mensen maken dagelijks gebruik van de tafel en hoeveel gasten zijn er in het verleden gemiddeld aangeschoven. De formule is simpel. Heb je een huishouden van drie man, dan moet je een tafel met plek voor zes. Ben je met z’n tweetjes, dan moeten er minimaal vier stoelen rond de tafel kunnen staan. Het idee achter deze verdubbeling is dat kinderen bijvoorbeeld vriendjes mee laten eten na school. En dat je soms bezoek krijgt die een hapje mee snaait. Dus koppen tellen en verdubbelen. Dan heb je het formaat tafel dat je nodig hebt. Ben je thuis al met z’n zessen? Dan kun je de dubbelregel verlaten voor de anderhalf regel. Bijvoorbeeld, je woont met acht mensen in huis. Dan kun je het beste een tafel kiezen waar twaalf aan kunnen zitten; de anderhalf regel indachtig.

Hoekige eettafels kopen

Heb je een rechthoekige of vierkante tafel op het oog? Reken dan op minimaal 70 tot 80 cm aan plaatsruimte per persoon. Dat betekent dat je beter geen tafel kunt kopen van 60 cm breedte want dan zit het aan beide hoofdeindes niet lekker. Ook je gerechten kun je dan trouwens moeilijker kwijt tussen de borden van de eters. En als je slechts 60 cm breedte per persoon aan de lange zijden hebt, dan is er almaar ellebogencontact. 

Afgeronde eettafels kopen

Ga je liever een exemplaar van de ronde of ovalen eettafels kopen? Dan verandert de ruimte per persoon aan tafel. Je krijgt dan namelijk een gebogen rand waar mensen gaan aanschuiven. Dat betekent dat niet iedereen op een rechte lijn naast elkaar zit. Elke buurman of buurvrouw van je zit dan net iets meer naar voren. Dat komt door de kromming van het tafelblad. En daaruit spruit voort dat je met iets minder breedte toekunt. Je kunt dan 60 tot 70 cm breedte per persoon aanhouden. Door de omtrek van een ronde tafel op te meten en te delen door 65 weet je hoeveel plek je maximaal aan tafel hebt. Stel de omtrek van je ronde tafel is 500 cm. Dan kun je er niet meer dan zeven stoelen kwijt.

Niemand plaatst een tafel zonder stoelen eromheen

Met al die calculaties kun je nu de juiste eettafels kopen, gezien je huishouden en de aanloop zo nu en dan. Maar dan de vraag: past dat formaat tafel wel in je eetruimte? Je kunt nog een beetje spelen want als een rechthoekige tafel net niet past, zal het waarschijnlijk wel lukken met een ovale tafel. Hetzelfde geldt voor een vierkante tafel die dan vervangen kan worden door een ronde tafel van Tomasso Tables. Bedenk dat de ruimte voor de tafels inclusief stoelen moet zijn. Houd dan ook een strook van een meter vrij rond de hele tafel.