juni 22, 2024

MADM

madm.be

Alles wat je moet weten over isolatie subsidie

De overheid wil mensen motiveren of liever gezegd stimuleren om het huis te verduurzamen. Verduurzamende oplossingen zijn bijvoorbeeld het laten plaatsen van een warmtepomp, een zonneboiler, een splitairco en het isoleren van een woning. Helaas is het isoleren van een woning een forse investering, die je wel kunt terugverdienen, maar het is een feit dat je eerst een hoop geld kwijt bent. En de terugverdientijd kan zeker 10 tot wel 20 jaar duren. Gelukkig kun je via de overheid een subsidie aanvragen waarmee je de investering kunt verlagen en in onze blog vertellen we meer over de isolatie subsidie.

ISDE aanvragen bij de Rijksoverheid

De subsidie die je aanvraagt is de ISDE en dat staat voor investeringsubsidie, duurzame energie en energiebesparing. Het is een subsidie vanuit de overheid die mensen dus wil stimuleren om het huis te verduurzamen. Want door het verduurzamen van een woning wordt er minder energie verbruikt en dat resulteert weer in een vermindering van de CO²-uitstoot. Met als voordeel dat het ook beter is voor het milieu. De ISDE vraag je aan bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). 

Waar kun je de ISDE subsidie voor aanvragen?

De ISDE is meer dan alleen een isolatie subsidie, want je krijgt de subsidie ook als je aan bepaalde voorwaarden en spelregels voldoet en voor verduurzamende oplossingen kiest, zoals een warmtepomp, een zonneboiler en dus ook het isoleren van de woning. Andere zaken die gesubsidieerd worden zijn aansluitingen op het warmtenet en elektrische kookvoorzieningen. Het is ook een feit dat je meer subsidie krijgt als je meerdere verduurzamende oplossingen binnen een jaar toepast. Plaats je een warmtepomp en investeer je in de isolatie van een woning? Dan ontvang je ook meer subsidie vanuit de overheid.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van;

  1. Welke verduurzamende oplossingen je combineert
  2. Door wie je de installatie laat uitvoeren
  3. De gemeente waar je woont
  4. De leeftijd van de woning

Wanneer kan ik een isolatie subsidie aanvragen?

Je kunt de isolatie subsidie na het voltooien van het isoleren van je woning aanvragen, omdat je dan ook kunt bewijzen welke verduurzamende oplossingen je hebt gekozen en hebt laten installeren. Het bedrag wordt dan op je bankrekening gestort als de overheid je aanvraag heeft goedgekeurd. Je kunt de ISDE alleen aanvragen als je ook de eigenaar bent van de woning waar je woont. Ook bedrijven en eigenaren van bedrijfspanden en kantoren kunnen de ISDE aanvragen als ze voor verduurzamende oplossingen kiezen.

Lokale isolatie subsidie

Naast de subsidie vanuit de overheid, is het ook mogelijk om bij lokale gemeenten isolatie subsidie aan te vragen. Veel gemeenten investeren namelijk ook in oplossingen, zodat de CO²-uitstoot naar beneden gaat. Hier worden jaarlijks budgetten voor vrijgemaakt en daar kun jij als inwoner van profiteren. In de basis worden ook nog andere energiebesparende oplossingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, gesubsidieerd. Iets wat de overheid niet meer doet, maar lokale gemeenten soms nog wel. Dus het is altijd slim om naast het aanvragen van de ISDE ook te informeren bij de gemeente.