juni 12, 2024

MADM

madm.be

Tips bij espagnoletten kiezen

Het gebruik van espagnoletten is erg handig bij deuren en ramen. Voor wie niet weet dat het is, we leggen het je graag uit. Een espagnolet is een draai roede die gebruikt wordt om dubbele deuren of ramen van binnenuit af te sluiten. Je kunt dat met behulp van een simpele draaibeweging met één hand doen. Er wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van een half kruk, een kruiskruk, een hefboom of een speciale sleutel. Hiermee kun je eenvoudig en veilig je deuren en ramen sluiten. Daarnaast is dit type sluiting ook nog eens mooi en stijlvol. Dat is ook de reden dat we er een artikel aan wijden. Dit systeem verdient uitleg en we delen graag onze tips voor het slim inzetten van het sluitwerk. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je wilt weten. En heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.

Bepaal of je een kruk- of een pompsysteem wilt

Als je kiest voor espagnoletten dan heb je de keuze uit een kruk- of een pompsysteem. Het pompsysteem duw je omhoog of naar beneden. Als je kiest voor de kruk dan draai je deze net als een klink naar links of naar rechts. Je kiest ook meteen de draairichting van de kruk. Bij ramen wordt het meest gekozen voor de kruk, ook als je dubbele openslaande ramen hebt. De draairichting die je kiest is de draairichting van het raam. Bij een linksdraaiend raam kies je voor een linksdraaiende deur. Bij dubbele ramen is de kant waar je het systeem bevestigd richtinggevend. Dat is altijd de kant die de andere zijde blokkeert als alle zijdes dicht zitten. Je kunt het systeem ook voor deuren gebruiken.

Kies de juiste maat voor de espagnoletten

Als je met espagnoletten gaat werken is de juiste maat van belang. Als je de verkeerde maat koopt dan gaat het niet werken. De juiste lengte van de stang is altijd iets langer dan de hoogte van de deur of van het raam. Dat komt omdat deze bij het sluiten in het kozijn verdwijnt. Een te lange stang kun je inkorten op de juiste lengte. Als je een te korte stang koopt dan heb je er niks aan. Er zijn verschillende maten beschikbaar en inkorten is goed te doen. Meten is weten, dus zorg dat je weet welke lengte je minimaal nodig hebt om de juiste maat te kiezen. Denk er ook aan dat je bij dubbele deuren of ramen een handgreep op het andere raam zet. Anders kun je er niet makkelijk bij.

Bepaal de stijl die je mooi vindt

Net als deurbeslag kun je espagnoletten in verschillende stijlen krijgen. Zo zijn ze bijvoorbeeld te krijgen in een klassieke uitvoering en een moderne uitvoering. Er zijn modellen te vinden die verdacht veel lijken op de originele modellen uit de jaren 30. Dan heb je goed werkend sluitwerk dat past bij je prachtige woning uit de dertiger jaren. 

Kies de juiste kleur espagnoletten

Je kunt bij Mooi Deurbeslag espagnoletten kiezen in verschillende kleuren. Van messing en RVS, tot zwart en combinaties met hout. Zwart is tegenwoordig heel populair en wordt vaak gekozen.