Kledingmaten zijn er in… alle vormen en maten. De juiste maat uitkiezen kan dan soms ook een vervelend werk zijn; je wilt natuurlijk dat je splinternieuw Ralph Lauren shirt perfect past. In Europa alleen worden er al zo’n vier systemen gehanteerd, daarbovenop komen nog eens internationale systemen, speciale merkgebonden maten en aparte systemen voor specifieke kledingstukken. Om te vermijden dat je door de bomen het bos niet meer kan zien, is het handig om te weten wat al die maatsystemen eigenlijk betekenen en waar ze gebruikt worden. Zo koop je volgende keer op vakantie of online zeker de juiste maat!
Europese systemen
In Europa worden vier standaarden gevolgd, allemaal gebaseerd op bepaalde afmetingen van lichaamsmaten. Het systeem dat in Nederland gebruikt wordt, is het Europese ‘EN 13402’ systeem, dit wordt ook gebruikt in onder andere Duitsland en in Scandinavië. Even een tripje naar België gemaakt en met een foute maat teruggekomen? Dat kan goed kloppen, in België gebruikt men namelijk het Franse maatsysteem, wat altijd één maat groter is dan het Nederlandse (Europese). Italië doet het dan weer nog anders, dat systeem is telkens drie maten groter. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt een ouder systeem: hun kleinste maat is maat 6, vervolgens tellen de maten per twee op.
Overige systemen
Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er nog veel gebruikte overige systemen. Wereldwijde, online winkels hanteren vaak het systeem uit de VS. Bovendien wordt verschillende kleding tussen merken onderling niet op dezelfde manier gemaakt. Canada Goose jassen en Parajumper jassen zullen waarschijnlijk niet exact dezelfde maat volgen. Kinderkleding vermeldt de volledige lichaamslengte van het kind in centimeter. Voor broeken gebruikt men vaak een waist-length notatie, opgegeven in inches, om het gemakkelijk te maken. Korte broeken of shorts gebruiken dan weer een andere manier, door de standaardmaten te halveren. T-shirts gebruiken vaak de internationale ‘S’, ‘M’, ‘L’, ‘XL’, enzovoort, waar ‘XS’ overeenkomt met de kleinste standaardmaten.
Meer verhalen