juli 20, 2024

MADM

madm.be

Multitool

Met een multitool kun je verschillende klussen uitvoeren. Hierbij kun je denken aan zagen, slijpen, graveren, schuren en afbramen. Multitools zijn grofweg te verdelen in 2 verschillende systemen. Er zijn multitools die werken door midden van oscillatie en multitools die werken door middel van vibratie.

Roterende multitool

Voor sommige klussen zijn roterende multitools beter geschikt dan vibrerende multitools. Voor graveren en polijsten zijn roterende multitools bijvoorbeeld ideaal. Daarnaast kun je met roterende multitools ook boren.

Vibrerende multitool

Vibrerende multitools weren door middel van een roterende as. Het is niet mogelijk om met dit gereedschap te boren, maar schuren, slijpen en polijsten kan wél heel goed met vibrerende multitools. Daarnaast is dit gereedschap ook geschikt voor het uitvoeren van verschillende zaagklussen.

Verschillende accessoires

Er zijn verschillende accessoires op de markt die gebruikt kunnen worden in combinatie met multitools. De meest gebruikte zijn een universeel segmentzaagblad, een blad voor invallend zagen en een plateau voor schuurbladen.

Met een universeel segmentzaagblad kun je moeiteloos zagen in hout, kunststof en verschillende soorten metalen. Met multitools kun je eenvoudig zagen op lastig bereikbare plekken, bijvoorbeeld in hoeken en langs opstaande randen.

Met een blad voor invallend zagen kun je dezelfde materialen zagen als met een universeel segmentzaagblad. Door zijn vorm is het blad voor invallend zagen echter ideaal voor bijvoorbeeld het maken van uitsparingen voor elektriciteitsleidingen.

Het plateau voor schuurbladen is een ideaal hulpstuk om te schuren op lastig bereikbare plekken, zoals bij opstaande randen en in hoeken. Afhankelijk van het schuurblad dat je kiest kun je er hout, gips, lak of verf mee schuren.